Kraja

Kraja

Med unik samstämmighet och precision smälter fyra individuella röster samman till en unison enhet. Kraja har skapat ett eget musikaliskt universum; meditativt, gripande och poetiskt, vilket trollbundit publik såväl som kritiker. Efter 12 på scen tillsammans, tre fullängdskivor och en grammisnominering i bagaget har Kraja blivit stilbildande och ett av de mest framgångsrika svenska folkmusikbanden på den internationella musikmarknaden.

Vokalkvartetten Kraja är något så ovanligt som unga veteraner inom svensk folksång. Efter skivdebuten 2005 samt uppföljaren 2008, då repertoaren huvudsakligen bestod av traditionella svenska folkvisor i egna arrangemang, valde de en ny riktning på den senaste skivan ”Brusand hav”. På denna skiva har medlemmarna komponerat och arrangerat all musik själva. Kvar finns den folkliga grunden samt de säregna harmonier och klanger som trollbundit lyssnare både när och fjärran.

Medlemmar

Lisa Lestander – sång,
Frida Johansson – sång
Eva Lestander – sång
Linnea Nilsson – sång

Recensioner

“Det är bara att buga och tacka för västerbottenskvartetten Krajas nya skiva. De här fyra sångerskorna blir bara bättre och bättre. Nu har man tonsatt andras texter och med sina egna kompositioner tagit sin musik ett steg längre. Klockren sång, vackra arr och som pricken över i snygga gästspel av Jonas Knutsson, Petter Berndalen och chilenske gitarristen Nano Stern. Fantastiskt helt enkelt!”
Peter Ahlbom, Spelmannen

“Kraja är nordiskt ljud i koncentrerad form. Kraja står rakt upp och ner, a cappella och levererar fyrstämmig sång med en formsäkerhet som övergår allt förnuft. Fyra klara, porlande röster utan minsta friktion. Ibland tänker jag på gregorianska hymner med samma självklarhet som en rad ur Skriften, ibland drar det åt den lite mystiska Runökoralen, och ibland liknar det genomskinlig musik à la Arvo Pärt. Eller är det helt enkelt landskapet som sjunger?”
Mikael Strömberg, Aftonbladet

“Så känsligt, så stilsäkert, så övertygande och så utomjordiskt övertygande skickligt. Så glittrande skimrande oemotståndlig stämsång som växlar enkelt och naturligt mellan olika stämningslägen och bygger både elegans och dynamik.”
Tommy Granlund, Östran

Lyssna

Video