Sånger från norr

Sånger från norr

Lisa Lestander är sedan tidigare känd som en av sångerskorna i vokalgruppen Kraja. Under sina studier i svensk folksång, bland annat på Musikkonservatoriet i Falun och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm kom hon att uppmärksamma bristen på dokumentation av sånger från Sveriges nordligaste landskap. Efterforskningar i länens musikarkiv, framför allt på Dialekt-, ortnamns och folkminnesarkivet i Umeå resulterade i upptäckten av de sånger vi här får höra på ”Sånger i norr”.

Här tolkas sångerna av Lisa tillsammans med Mats Öberg, denne gränslöse multimusikant som skulle kunna benämnas som syntvärldens Mozart samt Jonas Knutsson, en av Sveriges främsta folk, jazz och improvisationsmusiker som obehindrat rör sig mellan olika musikaliska världar. Alla tre uppväxta i Umeå, med ett gemensamt intresse för detta bortglömda material och de karakteristiska folkliga tongångarna från norra Norrland.

Detta är en release av en skiva – men lika mycket en release för dessa sånger, hittills till största delen bortglömt arkivmaterial. Sånger upptecknade under första halvan av 1900-talet i Umeå, Överkalix, Arjeplog, Vilhelmina, Tavelsjö, Medle, Norsjö och Älvsbyn – sånger från norr.

Medlemmar

Lisa Lestander – sång, flygelhorn
Jonas Knutsson – saxofoner
Mats Öberg – synt, flygel, autoharp, munspel

Recensioner

”Visst har det hänt att folk- och jazzmusiker gått in i gemensamma projekt, men där slutresultatet ändå låtit som om de spelat var och en för sig. Här är ett lysande undantag när sångerskan Lisa Lestander möter Mats Öberg, klaviaturer, och Jonas Knutsson, saxofoner och tar sångerna från norr ett steg vidare. Öberg spelar med hudnära känsla för Lestanders okonstlade stämma, medan Knutssons saxofoner glöder. Ibland låter klaviaturen som en spinett, ibland som en marimba och plötsligt känns exempelvis Selma Anderssons, Överkalix, önskan om en bättre värld efter allt slit, som ett skimrande stycke världsmusik. Ett av de vackraste folkmusikalbum jag hört.”

Björn Stefansson, Värmlands Folkblad

Denna skiva vore värld många eloger enbart för sitt rent kulturhistoriska och musikarkeologiska värde. Men likaledes för hur fantastiskt de tre medverkande tar sig an materialet. Lisa har en varm, välkomnande stämma som ger dessa äldre texter ett evigt liv. Hon spelar även flygelhorn med den äran. Och Mats och Jonas utgör det urläckra kompbollplanket som bidrar till hur väl texterna och instrumenteringen passar ihop. Även om källan till visorna som sagt skall läggas ned så får vi hoppas att Lisa hunnit få fram material till fler volymer. Detta är en folklig visskatt som inte får gå förlorad. Sara Buong Arjeplog och Selma Andersson Överkalix som står för de två inledande visorna förtjänar ett bättre öde än att ligga och damma i ett nedlagt arkiv. All heder åt Lisa Lestander och de övriga inblandade. Detta är en lisa för själen.

Johan E. Skoglund, Norrländska Socialdemokraten

Lyssna